سیداحمد بهشتی شیرازی
سیداحمد بهشتی شیرازی متولد ۱۳۲۳ در قزوین، شاعر، نویسنده و پژوهشگر ایرانی عرفان و ادبیات فارسی است.او تألیفاتی در حافظشناسی و تفسیر اشعار او دارد. مهمترین اثر آقای بهشتی، کتاب «شرح جنون (تفسیر موضوعی دیوان خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی)» است.کتاب «شرح جنون» (انتشار در سال 1371) یکی از کتابهای کمیاب و قدیمی است که به طور موضوعی غزلیات حافظ را تفسیر میکند. در تفسیر شعرهای حافظ شیرازی دو شیوه وجود دارد؛ عدهای رندیهای او را ظاهری میدانند و عدهای تفاسیر باطنی و عرفانی دارند. سید احمد بهشتی شیرازی از جمله گروه دوم است.کتاب «رباعی نامه (گزیده رباعیات از رودکی سمرقندی تا امروز)» (انتشار در سال 1372)، جُنگی از بهترین رباعیات ادبیات فارسی است. این جُنگ، رباعیاتی از زمان رودكی تا امروز را در برمیگیرد و در بخشی مستقل برخی از مهمترین رباعیات را تفسیر میکند.
قطعه، یکی از قالبهای شعر فارسی است. شاعران در این قالب بیشتر به پند و نصیحت و پرهیز از دنیا و دنیاپرستان میپردازند. اگر چه که خیلی زمینههای دیگر از جمله مدح و ذم و تهنیت و تعزیت و انتقادهای اجتماعی و سیاسی نیز در اشعارشان مطرح میشود. در کتاب «هزار قطعه» (انتشار در سال 1374)، زیباترین قطعات ادب فارسی از زمان رودکی تا به شعرای معاصر جمعآوری شدهاست.
کتاب «نامه طراحان» (انتشار سال 1378)، برگزیدهای است از طرحها و کاریکاتورهای طراحان و کاریکاتوریستهای جهان که از منابع مختلف گردآوری شده است. این کاریکاتورها متعلق به سالهای 1931 تا 1999 است. در پایان کتاب، عناوین کاریکاتورها، کاریکاتوریست و سال آن آمده است. کاریکاتورها با موضوعات متنوع به چاپ رسیده، از جمله آزادی، استعمار، عرفان، عشق، جنگ، تنهایی،روح، جسم، فقر و نژادپرستی .
کتاب «مجموعه کاریکاتورهای دیوید لوین» (انتشار در سال 1383) مجموعه ای است از بزرگان کاریکاتور که با دیدگاه های روانشناسی تلفیق شدهاست. این کتاب با مقدمه آقای «نیکآهنگ کوثر» آغاز یافتهاست.
«دیوان منصور حافظ» (انتشار در سال 1387) منصور حافظ یکی از شعرای شیعی مذهب گمنام قرن نهم هجری است. او همسو با سبک رایج زمانة خویش ، در بیان افکار و اندیشه های شیعی ، تحت تأثیر غزلیات خواجه قرار گرفته بود. در بیشتر غزلیاتش از ابیات و مصرعهای خواجه شیراز استفاده کرده است.
غزل کتاب «دیوان صامت اصفهانی درگذشته 1100 (بر اساس نسخه خطی) » (انتشار در سال 1393) از جهات متعدد قابل بررسی است. ویژگیهای بارز سبک هندی در شعر این شاعر مشهود است. تشبیه حسی شاخصه اصلی تصاویر بلاغی اوست.کتاب «کیمیا» از سری مقالهها و خطبههای عرفانی نوشته شدهاست و در شانزده جلد منتشر شدهاست. این کتاب ها بین سالهای 1394 تا 1400 انتشار پیدا کردهاند.جلد اول و دوم و سوم و چهارم این کتاب حاصل همکاری آقایان حسین الهی قمشهای و سید احمد بهشتی شیرازی است.«كمالالدین اصفهانی» از شعرای پرآوازهای است كه تأثیرات زیادی بر شعر حافظ داشته است. دیوان وی سالها نا پیدا بود و اینك از روی نسخۀ چاپ سنگی هند، افست شده و كشفالابیات دیوان نیز در آخر كتاب آمده است. سید احمد بهشتی شیرازی در سال 1395 کتاب «دیوان کمالالدین اسماعیل اصفهانی (همراه با کشفالابیات)» را با کمک نشر روزنه به چاپ رساند.
سید احمد بهشتی شیرازی، در کتاب «باغ اسرار خدا (شرح رباعیات مولانا جلالالدین محمد بلخی رومی)» (انتشار در سال 1400) به شرح و تفسیر رباعیات مولانا جلالالدین محمد بلخی (مولوی) میپردازد.
از میان صدها متون فارسی، چه مذهبی و چه تاریخی و عرفانی، که در طی بیشتر از هزار سال تالیف شده، هر کجا که روایت و حکایت و سخنی از حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام رفته در جلد اول «بوتراب نامه (امیرالمؤمنین در متون منثور پارسی)» (انتشار در سال 1400) جمعآوری شده است. این روایتها و اشارات، شخصیت حضرت امام علی (ع) را بیشتر نشان میدهد. خصوصاً اینکه این متون بیشتر نوشته عارفان و فرزانگان و زیرکانیست که با وجود سایه سنگین تعصب و دشمنی با خاندان رسالت، ستایش خود را از آن حضرت پنهان نکردهاند.
تمامی آثار سیداحمد بهشتی شیرازی توسط نشر روزنه منتشر شدهاند و از طریق سایت در دسترس قرار دارند.