مطالب

چرا فقرا هزینه فساد ساختار یافته را پرداخت می‌کنند؟

کتاب حکمرانی بد و فساد

معرفی کتاب حکمرانی بد و فساد: سالانه حدود ۱/۸ میلیارد نفر در سراسر جهان با پرداخت رشوه هزینه حکمرانی بد سیاستمداران را می‌دهند. اما چه می‌شود که حتی نهادهای دولت مدرن مانند انتخابات در بعضی کشورها به بازتولید فساد و حامی‌پروری می‌انجامد؟ نقش بوروکراسی چیست و چرا برخی کشورهای در حال توسعه مانند بوتسوانا در مبارزه با فساد موفق بوده و بسیاری ناموفق؟ از همه مهتر چرا تغییرات عمیق سیاسی مانند انقلاب‌ها در ریشه‌کنی فساد ناتوان بوده‌اند؟

بنا به گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۰۵ فساد حدود ۳۸% منابعی که دولت‌های در حال توسعه برای پیشرفت هزینه می‌کنند را نابود می‌کند. این گزارش همچنین می‌افزاید که بیش از ۸۰% متنفعین فساد در دستگاه‌های دولتی کشورهای در حال توسعه و کمتر از ۲۰% در بخش خصوصی هستند. همچنین طبقات کارگری و فقیر جامعه چهار برابر بیشتر از طبقات متوسط و بالا از فساد آسیب می‌بینند. همین مقایسه ساده نشان می‌دهد که برخلاف تصور عمومی هزینه فساد در جوامع در حال توسعه را اقشار آسیب‌پذیر پرداخت می‌کنند.

کتاب حکمرانی بد و فساد از ریچارد رز  و گرین پیفر در تلاش است تا نشان دهد چگونه فساد به عنوان یک آسیب اجتماعی کشورهای در حال توسعه را به عقب می‌راند و چرا ریشه‌کن کردن آن در دستگاه‌های بوروکراتیک تا این اندازه مشکل است. در مبحث نخست نویسندگان به این نکته اشاره می‌کنند که فساد نه یک آسیب اجتماعی بلکه یک واقعیت اجتماعی است.

کرین پیفر نویسنده کتاب حکمرانی بد و فساد
کرین پیفر نویسنده کتاب حکمرانی بد و فساد
ریچارد رز نویسنده کتاب حکمرانی بد و فساد
ریچارد رز نویسنده کتاب حکمرانی بد و فساد

مهمترین ویژگی کتاب این است که نویسندگان از کلی‌گویی‌ پرهیز می‌کنند و جوامع مختلف را با نگاهی نه از بالا به پایین مورد بررسی قرار می‌دهند. همچنین آنها برای بررسی ادعاهای خود به آمار رسمی بین‌المللی و همچنین مخاطبانی در ۱۲۵ کشور رجوع کرده‌اند. به باور جعفر خیرخواهان (اقتصاددان) نویسندگان (ریچارد رز و گرین پیفر) به مانند اقتصاددانان نهادگرا مفاهیم و پدیده‌ها را به اجزای ریزتر تقسیم می‌کنند تا بتوانند برای مخاطب عادی ابعاد مختلف پدیده فساد را تشریح کنند.

کتاب حکمرانی بد و فساد در سال ۱۴۰۰ به همت هدایت کارگر شورکی و سعید عطار توسط نشر روزنه منتشر و در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *